Δράση για την Κοινωνική Πολιτική

 
Μία από τις δράσεις που αναπτύσσει σήμερα ο σύλλογός μας είναι  η ευαισθητοποίηση και η οργάνωση των τοπικών κοινωνιών, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η οικονομική κρίση.

 

Αναζητώντας τους ορθούς, αποτελεσματικούς και ενδεδειγμένους τρόπους ενεργοποίησης, διοργανώσαμε μια επιστημονική συζήτηση και καλέσαμε όλους τους συντοπίτες μας που μπορούν να βοηθήσουν με την ειδικότητά τους σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης με τρεις άξονες:
 

  1. Να ανοίξει μια συζήτηση για την κοινωνική πολιτική των δήμων με ανθρώπους που γνωρίζουν, έχουν εμπειρία και επιστημονική συγκρότηση

  2. Να δημιουργηθεί ένα μητρώο διαθέσιμων ευαισθητοποιημένων ανθρώπων που μπορούν να βοηθήσουν σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης

  3. Να εντοπιστούν οι πραγματικές ανάγκες και να συντονιστούν δράσεις που μπορούν να έχουν πραγματικό αποτέλεσμα στα προβλήματα της κρίσης με τις ιδιαιτερότητες της γειτονιάς.

 

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν το μέλος μας Ντίνα Καλλιοντζή

 

Στην συζήτηση καλέσαμε και μίλησαν ο κ. Σώτηρης Παπασπυρόπουλος Γενικός Γραμματέας του Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, ο κ. Νικήτας Κανάκης πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου στη Ελλάδα, και η κα Στασινοπούλου καθηγήτρια στην Πάντειο Πανεπιστήμιο, στον τομέα Κοινωνικής Πολιτικής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Κωδικοποιώντας τα συμπεράσματα των ομιλιών είναι τα εξής:

 

Στην Κοινωνική πολιτική και στις δράσεις αλληλεγγύης πρέπει να εντοπίζονται οι πραγματικές ανάγκες κάθε τοπικής κοινωνίας.

Να μπαίνουν μετρήσιμοι στόχοι και αποτελέσματα.

Να χρησιμοποιείται η τεχνογνωσία των έμπειρων μεγάλων οργανώσεων

Να χτίζονται σχέσεις εμπιστοσύνης μέσα από την διαφάνεια και τη συμμετοχή

Να δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση

Να προστατεύουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και να αποφεύγουμε τον στιγματισμό

Να δίνουμε έμφαση στην φροντίδα και στη ανθρωπιά

Να ενεργοποιούμε όσο το δυνατό μεγαλύτερα κομμάτια της τοπικής κοινωνίας

 

Το βασικότερο πρόβλημα που εντοπίστηκε σήμερα είναι η ανίχνευση των ανθρώπων που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει είναι οι ανασφάλιστοι και οι αυτοί που προσφάτως έγιναν χαμηλών εισοδημάτων.

Δυστυχώς οι αναστολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας δεν επιτρέπουν στα θύματα της κρίσης να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημά τους και εκεί παρουσιάζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Αν και πολλοί από τους γείτονές μας αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, τα κρύβουν.

 

Τέτοιο άνθρωποι είναι: Πρώην εργαζόμενοι και αρκετοί από αυτούς πρώην ευκατάστατοι που έχουν πάνω από ένα χρόνο ανεργίας και είναι ανασφάλιστοι.

Ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους ή άλλοι που αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Χαμηλόμισθοι που αδυνατούν να πληρώσουν δίδακτρα για τα παιδιά τους.

Οικογένειες που έχουν περιορίσει τόσο πολύ τις δαπάνες τους που αγγίζουν ακόμη και την διατροφή των παιδιών τους.

 

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα παιδιά που είναι τα πρώτα θύματα της κρίσης.

 

Τα παιδιά χρειάζονται προληπτικές εξετάσεις, εμβολιασμούς, καθημερινή διατροφή, ενισχυτική διδασκαλία και άσκηση.

 

Ομως το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι οικογενειάρχες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα δεν το εξωτερικεύουν.

 

Πρώτη ενέργεια του συλλόγου είναι ο εντοπισμός αυτών των περιπτώσεων.

Καλούμε όποιον γνωρίζει οτιδήποτε ή έχει πέσει στην αντίληψή του κάτι σχετικά με κάποιον γείτονα, να το κοινοποιήσει στο δήμο του για να διερευνήσουμε τους τρόπους που μπορούμε να τον βοηθήσουμε με εχεμύθεια και προστασία της αξιοπρέπειάς του.

 

Δεύτερη ενέργεια του Συλλόγου είναι η συγκέντρωση ανθρώπων που μπορούν να βοηθήσουν. Χρειαζόμαστε Γιατρούς κυρίως παιδίατρους, οδοντιάτρους, καθηγητές βασικών μαθημάτων και ξένων γλωσσών, λογιστές, δικηγόρους, τεχνίτες πάσης φύσεως, διοικητικούς υπαλλήλους νοσοκομείων, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΑΕΔ, εμπόρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, κοινωνιολόγους κλπ

 

Τρίτη ενέργεια είναι η συγκέντρωση πληροφοριακού υλικού για οτιδήποτε μπορεί να φανεί χρήσιμο σε όποιον έχει πρόβλημα και έκδοση εντύπου.

 

Η υπεύθυνη συντονίστρια της δράσης Ντίνα Καλλιοντζή. Τηλ 694-630-3688