ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Sustainable-mobility

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο καθηγητής του τμήματος Βιώσιμης Κινητικότητας κ. Θάνος Βλαστός στη δημοσιότητα, ένα παιδί που μεγαλώνει σε ένα δρόμο με μεγάλη κίνηση έχει κατά μέσο όρο δύο φίλους, ενώ ένα παιδί που μεγαλώνει σε έναν ήσυχο δρόμο έχει κατά μέσο όρο επτά φίλους.
Αυτό και μόνο το συγκλονιστικό στοιχείο που δείχνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις τεράστιες και πολυποίκιλες επιπτώσεις που έχει ο συνωστισμός και η αλόγιστη χρήση του Ι.Χ. στις γειτονιές αρκεί για να μας πείσει ότι είναι άμεση προτεραιότητα να έχουμε έναν ολοκληρωμένο συνολικό σχεδιασμό για την μετακίνηση στον δήμο μας.

Οι εφαρμογή πολιτικών εναλλακτικής μετακίνησης (ολοκληρωμένο και ασφαλές δίκτυο πεζοδιαδρομών, αξιόπιστη και επαρκή δημοτική συγκοινωνία, συνύπαρξη ποδηλάτου και Ι.Χ.) δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ένα ευχολόγιο και μια φιλοσοφική επωδός των δημοτικών αρχών. Πρέπει να γίνει άμεση και καθοριστική απαίτηση των πολιτών.

Η αύξηση της δυσφορίας, η μόλυνση του αέρα, το επιβαρυμένο μικροκλίμα, το άγχος της μετακίνησης, η επικίνδυνη μετακίνηση, ο απομονωτισμός, η ακινησία και οι επιπτώσεις της στην υγεία, δεν μπορούν να συνεχίσουν να είναι ανεκτά χαρακτηριστικά στοιχεία της ζωής μας στις γειτονιές μας.

Ο «Σύλλογος Εν Δράσει» με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Εβδομάδας Βιώσιμης Κινητικότητας απευθύνει έκκληση τόσο στις δημοτικές αρχές, όσο και σε όλες τις παρατάξεις και τους υποψήφιους δημάρχους να επεξεργαστούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα βιώσιμης κινητικότητας στο δήμο τους και να το καταθέσουν προς διαβούλευση.

Ο «Σύλλογος Κατοίκων Εν Δράσει» έχει καταθέσει τις προτάσεις του και περιμένει την άμεση απάντηση και δέσμευση όσων φιλοδοξούν να αναλάβουν τα ινία και την τύχη των δήμων:

•Να εκπονηθεί άμεσα ολοκληρωμένη επίκαιρη κυκλοφοριακή μελέτη.
•Να εφαρμοστεί ελεγχόμενη στάθμευση σε σημεία υπερτοπικής συγκέντρωσης.
•Να εκπονηθεί πρόγραμμα ολοκληρωμένων διαδρομών πεζοδρομίων με διεύρυνση του εμβαδού και εξασφάλιση πλήρους βαδισιμότητας χωρίς εμπόδια.
•Να δημιουργηθεί ένα τόξο περιπάτου που να διαπερνά την πόλη..
•Να φτιαχτούν άμεσα πεζοδιαδρομές που να οδηγούν στα σχολεία, στα αθλητικά κέντρα, στις Παιδικές Χαρές και στους σταθμούς του Μετρό.
•Να εγκατασταθούν «έξυπνες στάσεις» σε συνδυασμό με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση έτσι ώστε να καθιερωθεί μια αξιόπιστη δημοτική συγκοινωνία.
•Να εγκατασταθεί πλήρης σήμανση για τον σεβασμό του ποδηλάτου στους δρόμους.
•Να εγκατασταθούν υποδομές ασφαλούς στάθμευσης του ποδηλάτου σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους και κυρίως στα σχολεία και τα αθλητικά κέντρα
•Να εισαχθεί πρόγραμμα κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία
•Να εγκατασταθεί στον κάθε δήμο, ψηφιακή εφαρμογή για τον άμεσο εντοπισμό από το κινητό των πολιτών κάθε δυσλειτουργίας ή παράνομης κατάληψης των πεζοδρομίων στο μοντέλο των «έξυπνων πόλεων».

Για όλα τα παραπάνω να εκπονηθούν μελέτες και να κατατεθούν στα αντίστοιχα Τομεακά και στο Περιφερειακό Πρόγραμμα, για να χρηματοδοτηθούν και να μην πληρώσουν ούτε ευρώ οι δημότες.

Θέλουμε τις γειτονιές πιο φιλικές, ασφαλείς και ανθρώπινες και το θέλουμε τώρα.